Przepisy:
Oliwa z rozmarynem
Czas przygotowania: 10 min
Składniki
- 500 ml oliwy z oliwek
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 ząbek małego czosnku
- 5 ziaren pieprzu czerwonego
Przygotowanie
-3 min
Krok 1
5 min
Do szczelnie zamykanej buteleczki wkładam pokrojony ząbek czosnku, umytą i osuszoną gałązkę rozmarynu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu.
Krok 2
3 min
Zalewam oliwą i zamykam.
Krok 3
2 min
Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce.
Krok 4
3 min
Co kilka godzin kilkakrotnie delikatnie obracam butelkę.
A jeśli ktoś nie jest łasuchem? Pewnie ucieszy go oliwa z rozmarynem, którą można dodać do różnego rodzaju sałatek, mięs, a nawet zup. Do przygotowania oliwy najlepiej wykorzystać świeże zioła, wówczas nabierze głębokiego aromatu i niezwykle efektownego wyglądu. Taka oliwa będzie jednak mniej trwała niż ta z dodatkiem ziół suszonych. Ja jednak zdecydowałam się na świeży rozmaryn i czosnek, a oliwę przelałam do małej buteleczki, by osoba nią obdarowana zdążyła zużyć oliwę w czasie jej świetności.
Przygotowana oliwa nabierze smaku i aromatu w ciągu kilku dni, więc uwaga, by nie przesadzić z ilością czosnku i rozmarynu.