Przepisy:

Oliwa z rozmarynem

Czas przygotowania: 10 min

Składniki

  • 500 ml oliwy z oliwek 
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu 
  • 1 ząbek małego czosnku 
  • 5 ziaren pieprzu czerwonego 

Przygotowanie

-3 min

Krok 1

5 min

Do szczelnie zamykanej buteleczki wkładam pokrojony ząbek czosnku, umytą i osuszoną gałązkę rozmarynu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu.

Krok 2

3 min

Zalewam oliwą i zamykam.

Krok 3

2 min

Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce.

Krok 4

3 min

Co kilka godzin kilkakrotnie delikatnie obracam butelkę.

A jeśli ktoś nie jest łasuchem? Pewnie ucieszy go oliwa z rozmarynem, którą można dodać do różnego rodzaju sałatek, mięs, a nawet zup. Do przygotowania oliwy najlepiej wykorzystać świeże zioła, wówczas nabierze głębokiego aromatu i niezwykle efektownego wyglądu. Taka oliwa będzie jednak mniej trwała niż ta z dodatkiem ziół suszonych. Ja jednak zdecydowałam się na świeży rozmaryn i czosnek, a oliwę przelałam do małej buteleczki, by osoba nią obdarowana zdążyła zużyć oliwę w czasie jej świetności.

Przygotowana oliwa nabierze smaku i aromatu w ciągu kilku dni, więc uwaga, by nie przesadzić z ilością czosnku i rozmarynu.

Wypróbuj także:

Miseczki z tortilli z sałatka z tuńczykiem

Miseczki z tortilli z sałatka z tuńczykiem

Czas przygotowania: 30-40 min

Zobacz przepis
Placki drożdżowe z jabłkiem i jogurtem z malinami

Placki drożdżowe z jabłkiem i jogurtem z malinami

Czas przygotowania: 40 min

Zobacz przepis
Maślane tosty czosnkowe z awokado i twarożkiem

Maślane tosty czosnkowe z awokado i twarożkiem

Czas przygotowania: 20 min

Zobacz przepis
Buddha Bowl z pieczonymi warzywami kolorowym ryżem, pomidorkami i pieczonym łososiem

Buddha Bowl z pieczonymi warzywami kolorowym ryżem, pomidorkami i pieczonym łososiem

Czas przygotowania: 40 min

Zobacz przepis