Przepisy:
Zupa z wędliny i zielonego groszku
Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 1000 ml wody lub bulionu
- 2 łyżki Bulion warzywny WINIARY (jeśli wykorzystujemy wodę)
- 2 szklanki mrożonego groszeku (może być też świeży)
- 100 g dowolnej wędliny, np. wędzona szynka lub boczek
- 1 ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek cebuli dymka
- trochę soli i pieprzu do smaku
- trochę zieleniny do podania np. koperek lub szczypiorek
Przygotowanie
0 min
Krok 1
10 min
Białą cześć cebuli pokrój w półplasterki, zieleninę posiekaj. Czosnek posiekaj. Wędlinę pokrój w paseczki. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
18 min
W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej krótko cebulę z wędliną. Całość zalej bulionem i dodaj zielony groszek oraz ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki i groszek będą miękkie.
Krok 3
2 min
Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz ulubioną zieleniną.
Co zrobić z pozostałościami wędliny, które zalegają Ci w lodówce, np. po rodzinnych imprezach? Możesz wzbogacić nimi lekką, wiosenną zupę - dzięki dodatkowi mięsa stanie się bardziej sycąca i treściwa. Zupa z wędliny i zielonego groszku to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Do zupy podczas gotowania możesz też dodać np. drobne kawałki drobno pokrojonej, podsmażonej papryki lub kalarepki. Zupa z wędliny i zielonego groszku ma zielony, żywy i apetyczny kolor, który zachęci do jedzenia nawet dzieci.