Przepisy:

Zupa z wędliny i zielonego groszku

Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 1000 ml wody lub bulionu
  • 2 łyżki Bulion warzywny WINIARY (jeśli wykorzystujemy wodę) 
  • 2 szklanki mrożonego groszeku (może być też świeży)
  • 100 g dowolnej wędliny, np. wędzona szynka lub boczek
  • 1 ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek cebuli dymka
  • trochę soli i pieprzu do smaku
  • trochę zieleniny do podania np. koperek lub szczypiorek

Przygotowanie

0 min

Krok 1

10 min

Białą cześć cebuli pokrój w półplasterki, zieleninę posiekaj. Czosnek posiekaj. Wędlinę pokrój w paseczki. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2

18 min

W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej krótko cebulę z wędliną. Całość zalej bulionem i dodaj zielony groszek oraz ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki i groszek będą miękkie.

Krok 3

2 min

Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz ulubioną zieleniną.

Co zrobić z pozostałościami wędliny, które zalegają Ci w lodówce, np. po rodzinnych imprezach? Możesz wzbogacić nimi lekką, wiosenną zupę - dzięki dodatkowi mięsa stanie się bardziej sycąca i treściwa. Zupa z wędliny i zielonego groszku to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Do zupy podczas gotowania możesz też dodać np. drobne kawałki drobno pokrojonej, podsmażonej papryki lub kalarepki. Zupa z wędliny i zielonego groszku ma zielony, żywy i apetyczny kolor, który zachęci do jedzenia nawet dzieci.

Wypróbuj także:

obraz1

Lane kluski

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
Kasza jaglana na mleku z suszonymi owocami

Kasza jaglana na mleku z suszonymi owocami

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
Frittata z pomidorami i szczypiorkiem

Frittata z pomidorami i szczypiorkiem

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
Tosty z kolorowymi pomidorami pesto i serem korycińskim

Tosty z kolorowymi pomidorami pesto i serem korycińskim

Czas przygotowania: 20 min

Zobacz przepis