Przepisy:
Tosty francuskie
Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 4 plastrów czerstwego pieczywa, ciasta drożdżowego lub chałki
- 2 jajka
- 0.5 szklanki mleka
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY
- trochę masła lub oleju do smażenia
- trochę cukru pudru do podania
Przygotowanie
0 min
Krok 1
7 min
Pieczywo pokrój na kromki około 1,5 - 2 cm grubości. W płaskim naczyniu rozbij widelcem jajka. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj miód lub cukier wanilinowy, sól oraz cynamon i wymieszaj.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Pieczywo zamocz dokładnie w masie jajecznej z każdej strony. Im bardziej czerstwe pieczywo, tym dokładniej namocz. Tak przygotowane kromki umieść na patelni i smaż po około 2 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie, a powierzchnia tostów zarumieni.
Krok 3
3 min
Tosty podawaj z owocami, konfiturą, miodem, syropem klonowym lub jedynie posypane cukrem pudrem.
Szybkie, proste i dostarczające energii śniadanie? Zrób tosty francuskie z dostawą do łóżka dla ukochanej osoby :-). Takie tosty możesz przygotować na słono lub na słodko. Do tostów francuskich na słodko możesz wykorzystać nie tylko chleb, ale również ciasto drożdżowe czy kawałek lekko obeschniętej chałki. Wypróbuj ten przepis i zrób wrażenie na bliskiej osobie. Dzieci również polubią takie śniadanie. Tosty francuskie podawać możesz np. z ciepłym kakao. Tak rozpoczęty dzień może być tylko dobry - nawet poniedziałek!