Przepisy:
Humus z fasoli
Czas przygotowania: 14 min
Składniki
- 2 puszki konserwowej białej fasolki (lub suszonej, wcześniej ugotowanej)
- 0.5 kubka prażonych pestek słonecznika, opcjonalnie łyżka tahini lub prażonych pestek dyni
- 0.5 łyżeczka kminu rzymskiego
- trochę świeżej kolendry
- 0.5 soku z cytryny
- 0.35 szklanki oliwy z oliwek
- trochę soli
- trochę pieprzu czarnego
Przygotowanie
0 min
Krok 1
1 min
Uprażone pestki słonecznika wsyp do blendera. Zamiast słonecznika możesz dodać łyżkę pasty sezamowej (tahini).
Krok 2
1 min
Dodaj odcedzoną fasolę oraz solidną szczyptę kuminu.
Krok 3
2 min
Dolej sok z cytryny oraz oliwę. Całość dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz możesz teraz dodać kolendrę.
Krok 4
10 min
Całość dokładnie miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Humus z fasoli to oryginalny pomysł na śniadanie, który sprawdzi się też jako dodatek do pieczonych warzyw.