Przepisy:

Humus z fasoli

Czas przygotowania: 14 min

 

Składniki

  • 2 puszki konserwowej białej fasolki (lub suszonej, wcześniej ugotowanej)
  • 0.5 kubka prażonych pestek słonecznika, opcjonalnie łyżka tahini lub prażonych pestek dyni 
  • 0.5 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • trochę świeżej kolendry 
  • 0.5 soku z cytryny 
  • 0.35 szklanki oliwy z oliwek 
  • trochę soli
  • trochę pieprzu czarnego 

Przygotowanie

0 min

Krok 1

1 min

Uprażone pestki słonecznika wsyp do blendera. Zamiast słonecznika możesz dodać łyżkę pasty sezamowej (tahini).

Krok 2

1 min

Dodaj odcedzoną fasolę oraz solidną szczyptę kuminu.

Krok 3

2 min

Dolej sok z cytryny oraz oliwę. Całość dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz możesz teraz dodać kolendrę.

Krok 4

10 min

Całość dokładnie miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Humus z fasoli to oryginalny pomysł na śniadanie, który sprawdzi się też jako dodatek do pieczonych warzyw.

Wypróbuj także:

Krem z kalafiora z pieczonym brokułem i grzanką serową

Krem z kalafiora z pieczonym brokułem i grzanką serową

Czas przygotowania: 35 min

Zobacz przepis
Kanapka z pastą z czerwonej fasoli

Kanapka z pastą z czerwonej fasoli

Czas przygotowania: 10 min

Zobacz przepis
Koktajl smoothie z kefirem i mrożonymi truskawkami

Koktajl smoothie z kefirem i mrożonymi truskawkami

Czas przygotowania: 10 min

Zobacz przepis
Bruschetta z Kremowym Szpinakiem i Migdałami

Bruschetta z Kremowym Szpinakiem i Migdałami

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis