Przepisy:

Pudding waniliowy

Czas przygotowania: 22 min

Składniki

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego WINIARY
  • 2 szklanki mleka sojowego lub inne mleko (krowie, opcjonalnie roślinne - np. owsiane, migdałowe)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 6  owoców z kompotu lub świeże do dekoracji
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

0 min

Krok 1

2 min

Z 0,5 litra zimnego mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do szklanki budyń i dobrze wymieszaj.

Krok 2

5 min

Pozostałe mleko zagotuj.

Krok 3

5 min

Do gotującego się mleka wlej rozrobiony w mleku budyń, ciągle mieszając. Całość gotuj aż zgęstnieje.

Krok 4

5 min

Gotowy budyń zblenduj z kaszą jaglaną oraz miodem.

Krok 5

5 min

Surową kaszę jaglaną upraż na patelni do momentu aż stanie się chrupiąca. Dodaj szczyptę soli.

Krok 6

0 min

Gotowy pudding podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem owoców z kompotu oraz z uprażoną kaszą jaglaną.

WSKAZÓWKI:

- używamy budyniu Winiary bez cukru,

- kasza jaglana świetnie się łączy ze słodkimi smakami,

- taki krem może być też kremem do tortów i ciast,

- kasza jaglana jest tłusta, dlatego trzeba ją chronić przed zjełczeniem poprzez odpowiednie przechowywanie,

- używajmy owoców z kompotu, które najczęściej niepotrzebnie wyrzucamy.

Wypróbuj także:

Domowa granola z jogurtem

Domowa granola z jogurtem

Czas przygotowania: 35 min

Zobacz przepis
Jabłka zapiekane z kruszonką z płatków owsianych i koglem moglem

Jabłka zapiekane z kruszonką z płatków owsianych i koglem moglem

Czas przygotowania: 25 min

Zobacz przepis
Koktajl smoothie z kefirem i mrożonymi truskawkami

Koktajl smoothie z kefirem i mrożonymi truskawkami

Czas przygotowania: 10 min

Zobacz przepis
Płatki jaglane z mlekiem kokosowym i jagodami

Płatki jaglane z mlekiem kokosowym i jagodami

Czas przygotowania: 20 min

Zobacz przepis