Przepisy:
Pudding waniliowy
Czas przygotowania: 22 min
Składniki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego WINIARY
- 2 szklanki mleka sojowego lub inne mleko (krowie, opcjonalnie roślinne - np. owsiane, migdałowe)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 6 owoców z kompotu lub świeże do dekoracji
- 3 łyżki miodu
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
0 min
Krok 1
2 min
Z 0,5 litra zimnego mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do szklanki budyń i dobrze wymieszaj.
Krok 2
5 min
Pozostałe mleko zagotuj.
Krok 3
5 min
Do gotującego się mleka wlej rozrobiony w mleku budyń, ciągle mieszając. Całość gotuj aż zgęstnieje.
Krok 4
5 min
Gotowy budyń zblenduj z kaszą jaglaną oraz miodem.
Krok 5
5 min
Surową kaszę jaglaną upraż na patelni do momentu aż stanie się chrupiąca. Dodaj szczyptę soli.
Krok 6
0 min
Gotowy pudding podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem owoców z kompotu oraz z uprażoną kaszą jaglaną.
WSKAZÓWKI:
- używamy budyniu Winiary bez cukru,
- kasza jaglana świetnie się łączy ze słodkimi smakami,
- taki krem może być też kremem do tortów i ciast,
- kasza jaglana jest tłusta, dlatego trzeba ją chronić przed zjełczeniem poprzez odpowiednie przechowywanie,
- używajmy owoców z kompotu, które najczęściej niepotrzebnie wyrzucamy.